Van meno naar mane

- de overgang als magische reis -

Weekend voor wollige, wijze, warrige en warme wiefkes

Misschien ben je wel die vrouw die met een rood hoofd de zoveelste opvlieger aan het wegwapperen is en zich afvraagt: 'kan dit anders'? Of die sister die op zoek is naar nieuwe zingeving maar 's ochtends op staat met een gevoel dat de nacht maar 5 minuten heeft geduurd en de wekker gewoon kapot is. 

Ja, die overgang vraagt wel iets van je. Zoveel hulp- en voorlichtingsboeken er geschreven zijn over de puberteit of het moederschap, zo relatief weinig informatie vind je over deze bijzondere fase in het leven van de vrouw - de menopauze.

En als je informatie vindt, dan gaat het vaak over de nadelen ervan; opvliegers, nachtzweten, gewichtstoename, etc.; de lijst met kwalen lijkt schier oneindig. Dat kan anders.

Hoe zou het zijn als je deze fase goed voorbereidt en op een positieve manier ondergaat? En dat is waar dit vrouwenweekend over gaat: op een speelse, humorvolle wijze vieren van deze magische tijd in je leven. 

Van meno naar mane

Of je nu wel of niet kinderen hebt gebaard, na de moederfase kom je in de overgang en mag je alles afleggen wat je niet meer dient in je nieuwe vorm.

Ik loop al een tijdje mee in de meer alternatieve wereld en wat me daar elke keer weer in raakt, is het gemis aan initiaties. Zowel van meisje naar vrouw, van jonge vrouw naar moeder en van moeder naar mane. Daar is het zaadje ontstaan. 

Wat je veel hoort, is de drie-eenheid maiden/mother/crone. En vooral hoe het begrip 'crone' liefdevol wordt omarmd. Maar dit zijn Engelse termen. Het was even zoeken naar een geschikte vertaling met Nederlandse roots. Want om eerlijk te zijn, de letterlijke vertaling van crone = '(lelijk) oud wijf' en dat is nou net niet de associatie die ik heb met deze prachtige fase in een vrouwenleven. Meno komt van 'maan'. Mane heeft Germaanse roots en betekent 'hoedster van het licht'; een prachtige associatie die wel de lading dekt.

We gaan samen onderzoeken wat deze fase voor jou betekent.  En ja, dat is in eerste instantie misschien een beetje au en rouw, maar uiteindelijk ga je een initiatie door. Je baart jezelf opnieuw - Mane - hoedster van het licht.

De overgang als magische reis

Of je het nu leuk vindt of niet, op een gegeven moment begint de verandering. Een veel gehoorde reactie op deze workshop is: 'zo ver ben ik nog niet'. Maar het onregelmatig worden of uitblijven van je menstruatie is slechts 1 van de signalen. Al deze veranderingen beginnen in de premenopauzale fase die bij sommige vrouwen al in de dertiger-jaren kan beginnen. Deze hormonale schommelingen kunnen grote psychische, emotionele en lichamelijke impact hebben.

Een goede voorlichting is belangrijk, maar ook je intentie hoe je deze fase wilt benaderen. Een stukje praktische kennis maakt het gemakkelijk. Weten dat je deze reis niet alleen hoeft te doen, maar gedragen en in verbinding met andere sisters, maakt het waardevol. En nee, makkelijk is het niet. Ik nodig je uit om de tijd te nemen en jezelf de ruimte, de humor en de kennis te gunnen om te leren over de pittige én mooie kanten van deze poort. Want dat is wat het uiteindelijk is - een poort naar je wijs-tijd. 

Praktisch

Inhoud:

In dit vrouwenweekend gaan we  met behulp van praktische informatie, creatieve werkvormen en energetische tools, langs de verschillende elementen die op je pad komen op je reis van de overgang. 

Dans, meditatie, ademwerk en afgestemde voeding ondersteunen je om uiteindelijk te vieren wat je wordt: een wijze vrouw met een fenomenale creatieve drakenkracht.

Voor wie:

Deze workshop is speciaal voor vrouwen tussen de ca 40 en 60 jaar die vlak voor of in de overgang zijn. Vooral als je meer wil leren over jezelf en de diepe behoefte voelt om in een kleine groep op een intieme en aardse manier de diepere kern van deze vrouwenfase wilt ervaren.

De workshop is minder geschikt voor je:

  • als je niet openstaat voor spiritualiteit, sjamanisme of nieuwe denkbeelden
  • als je last hebt van psychische problemen

 

Data en tijd:

  • 7 oktober vanaf 15:30 tot 9 oktober ca. 16:00

 

Investering:

  • 275,-euro excl btw als vroegboekkorting of 290,- bij aanmeldingen na 1 september.

Maaltijden:

  • Incl. koffie, thee, lunch en diner; biologisch en vegetarisch.
  • De eerste dag gebaseerd op een fijne potluck

Begeleiding:

Anita Buschgens

Locatie:

De Markeboom vlakbij Deventer

Aanmelden

 Stuur een mailtje naar: info@demarkeboom.nl