Rituelen

Rituelen zijn eeuwenoud. Verbonden met oude tradities en overgeleverd van generatie op generatie. Soms ontstaan ze spontaan en speels.

Of ze nu al jaren beleefd worden of spontaan zijn ontstaan in het nu, de overeenkomst is dat ze een bijzondere betekenis geven aan bijzondere momenten in je leven. Momenten waar je bewust bij aanwezig wilt zijn en het liefst even de tijd wil stilzetten - een tijdsanker.

In een sfeervolle omgeving, met een passende muziek of een goed vuur. Het zijn momenten die in je herinnering zullen blijven. Door de eeuwenoude energie van land en mensenhand biedt De Markeboom een fijne bedding voor deze rituelen.

Ik neem je graag mee met een paar voorbeelden ...

Handfasting - een bijzondere verbintenis

Een handbindritueel - 'handfasting' is een oude Keltische manier om in het huwelijk te treden; voordat het Christendom zijn intrede deed.

Handfasting is een prachtig ritueel om kenbaar maken aan het Universum dat je samen een eenheid wilt vormen of blijven. Het vastbinden van de handen heeft als doel om het samenkomen van het paar te symboliseren. Het losmaken van de handen symboliseert dat het paar samen blijft uit eigen vrije wil.

Je kunt vanuit elk geloof, elke religie, een ritueel door mij laten leiden. Dit kan bij het begin van een verbintenis, maar ook als je wilt stilstaan bij het lief en leed dat jullie al vele jaren delen. De manier waarop ik het ritueel zal vormgeven, is afhankelijk van jullie wensen en van wat de spirits me aanreiken. 

Handfasting - keltisch handbindritueel voor een verbintenis

Overgangsritueel

Als je de spirituele betekenis doorgrondt van deze levensfase, is je laatste menstruatie net zo bijzonder als de eerste.  

De overgang is een prachtige tijd in het leven de vrouw waarin ze bezig is zichzelf opnieuw uit te vinden, zichzelf te baren. Ze laat het oude los en weet nog niet wat er voor in de plaats komt. Van een leven van bezig zijn, naar een leven van Zijn.

De overgang is het uitgelezen moment voor bewustzijnswerk. In een afgestemd ritueel - een rite de passage - nemen we afscheid van het oude en heet ik je welkom in de nieuwe fase. Een fase van ruimte en vrijheid.

Rituelen - muziek, meditatie, ademwerk - verschillende vormen om de overgang symbolisch welkom te heten

Despacho - een dankzegging

Er zijn zoveel dingen de we vanzelfsprekend vinden. Het eten op je bord, een dak boven je hoofd, de zon die opgaat. Een despacho is een dankbaarheidsoffer en van oorsprong afkomstig uit Peru. Het  laat je stil staan bij dat waar je dankbaar voor bent, voor de steun die er is en de magie van de natuur en de spirits om ons heen.

Het herstelt op energetische wijze de Ayni. Ayni is de wederkerigheid, en staat voor de balans tussen geven en nemen. Een despacho voelt nog krachtiger wanneer het in een groep wordt uitgevoerd. Met volle aandacht voor elkaar en het proces; dan deel je iets heel ouds en fundamenteels. Met veel respect, aandacht en intentie wordt het ritueel uitgevoerd. De symboliek gaat voorbij aan woorden. Zoals muziek diep kan raken, kan een despacho ceremonie het diepe gevoel van verbinding met het hogere oproepen.

Despacho- een ritueel voor dat waar je dankbaar voor bent

En zo zijn er nog veel meer prachtige rituelen die ik vol liefde kan begeleiden. Denk aan seizoensrituelen of grote levensmijlpalen; zoals een zoon of dochter die volwassen wordt, de eerste menstruatie, grootouder worden, een verbintenis aangaan. Neem gerust contact met me op als je meer wilt weten over de manier waarop ik rituelen begeleid.